kuchnia wegetariańska świata

Turecka zupa jogurtowa

Turecka zupa jogurtowa

To zdecydowanie „moja” zupa. Odkryłam ją będąc nastolatką, podczas pierwszych kulinarnych poczynań. Jest tak dobra, że zagościła na stałe w moim jadłospisie.

Połączenie delikatnego, jogurtowego smaku  z pikantną papryczką chilli bardzo mi odpowiada, a mięta jest doskonałym dopełnieniem tej pysznej tureckiej zupy.

Ja zwykle podaję tę zupę na gorąco, ale w upalne dni świetnie sprawdza się również w wersji na zimno.

Klasycznie zupa ta nie zawiera pomidorów, ale ja zawsze jednego dodaję – prawdopodobnie przez moją lubość do kwaśnego smaku.

turecka zupa jogurtowa

Turecka zupa jogurtowa

4 porcje

Składniki:

1 cebula

1 mały pomidor

2 łyżki masła

75 g ryżu długoziarnistego

1 l bulionu warzywnego

250 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka mąki

1 jajko

sól

pieprz

garść świeżych listków mięty

1-2 łyżeczki chilli w proszku

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
  • Na dnie garnka roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, dodać posiekanego pomidora i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Dodać ryż i zalać całość wywarem warzywnym. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Jogurt wymieszać z mąką i jajkiem, a następnie mieszając wlać do zupy. Chwilę gotować – zupa powinna nieco zgęstnieć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na małej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wsypać chilli
    i posiekane drobno listki mięty, chwilę podsmażyć, dodać do zupy i wymieszać.

turecka zupa jogurtowa

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *