kuchnia wegetariańska świata

Twarożek z pomidorem i bazylią

Twarożek z pomidorem i bazylią

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie umieściłam na pomajamu żadnego twarożku, choć jestem ich wielką fanką. Są mega łatwe, smaczne i pożywne.

Bardzo lubię proste, tradycyjne twarożki, takie jak z samym szczypiorkiem lub z rzodkiewką, ale na szczycie listy moich ulubionych króluje twarożek pomidorowy. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie pomidorowym, ale dzięki suszonym pomidorom jest bardzo smaczny również zimą, kiedy świeże pomidory nie są już tak aromatyczne. Przez czosnek twarożek jest dość intensywny w smaku. Jeśli chcecie otrzymać delikatniejszy efekt, możecie dodać tylko pół ząbka lub nawet zupełnie pominąć czosnek. Bardzo ważna w tym przepisie jest bazylia i jej nie może zabraknąć. Powinno być jej sporo i musi być koniecznie świeża.

Suszone pomidory „robią” ten twarożek i warto użyć tych naprawdę dobrych. Polecam zrobić samodzielnie suszone pomidory w oliwie z tego przepisu. Nie musicie samodzielnie suszyć pomidorów, wystarczy że kupicie doskonałej jakości  pomidory suszone na słońcu (włoskie lub greckie) i zalejecie je oliwą extra virgin. Oliwę z tych pomidorów warto dodać do twarożku, dzięki temu jego smak będzie jeszcze bogatszy.

Ten twarożek jest świetny i nie ma obciachu podać go nawet na świąteczne śniadanie. Ze zwyczajnie ugniecionego twarogu będzie miał on raczej wiejski charakter. Jeśli chcecie uzyskać bardziej „elegancki” efekt i bardziej kremową konsystencję, użyjcie twarogu mielonego.

 

twarożek z pomidorem

Twarożek z pomidorem i bazylią

Składniki:

250 g półtłustego twarogu (może być mielony)

5 połówek suszonych pomidorów

1 duży pomidor

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej od suszonych pomidorów)

spora garść świeżych listków bazylii

sól i pieprz

twarożek z pomidorem

Przygotowanie:

  • Twaróg dobrze rozgnieść i wymieszać z oliwą z oliwek.
  • Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie drobno posiekać.
  • Suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  • Listki bazylii posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać z twarogiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mniam!

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *