Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Wiosna nadeszła i na pomajamu przyszedł czas na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Zwykły? Może i tak, ale kultowy! Dla mnie ten twarożek jest mega i wygrywa z każdym, nawet najbardziej wypasionym super twarożkiem. Dla mnie to smak dzieciństwa , bardzo miłe wspomnienia i wielki sentyment. Jako dziecko pomagałam go przyrządzać i do dziś robię go zawsze tak samo, bez udziwnień, wersji light czy śródziemnomorskiej nuty. Jest jak zawsze śmietana i jest smak polskiej wiosny.
Polski klasyk, wyparty trochę przez wszelkie hummusy, tapenady, a przede wszystkim gotowe serki kanapkowe. Szkoda bo domowy twarożek jest przepyszny i robi się go naprawdę szybko.
Ja na wiosnę zawsze przerzucam się na twarożek i jest mi z tym bardzo dobrze. Wy też znajdźcie 5 minut i zróbcie sobie świeżutki, pachnący i naturalny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
250 g półtłustego twarogu
2 czubate łyżki śmietany 18%
sól i ew. pieprz
Przygotowanie:
- Rzodkiewki umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce*.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać
- Twaróg rozgnieść widelcem w misce, dodać rzodkiewki, szczypiorek oraz śmietanę.
- Osolić do smaku, ewentualnie dodać pieprzu i dobrze wymieszać.
* Ja zawsze ścieram rzodkiewki na tarce, ale można też pokroić w pół lub ćwierćplasterki, taki twarożek z pokrojoną rzodkiewką jest trochę bardziej dekoracyjny.

Jakiś czas temu odkryłam poznańskie pyry z gzikiem, które serdecznie Wam polecam. Dzisiejszy twarożek też się do takiej potrawy świetnie nadaje.
Możecie też wykorzystać tradycyjny twarożek z rzodkiewką do zrobienia przekąsek na przyjęcie – polecam moje pomysły na finger food z twarożkiem.
Bardzo lubię takie domowe twarożki. Ja jeszcze sobie jem do tego często ogóreczka małosolnego 😉
Ja też uwielbiam i kombinuję z nimi. Czasami zaskakuje mnie jak smaczne są niektóre twarożki, np. mój tata robił ze śledziami.. był pyszny