blog pescowegetariański

Tymiankowa pasta jajeczna z awokado

Tymiankowa pasta jajeczna z awokado

Awokado gości w mojej kuchni często. Nie potrafię przejść obok niego obojętnie i przyznam, że jeśli tylko jest w sklepie ładne i niedrogie awokado, ląduje w moim koszyku. To fajny owoc, bo poza tym, że jest zdrowy i pożywny, jest również bardzo łatwy do przyrządzenia.

Najprostsze awokado to po prostu połówki skropione cytryną z odrobiną soli i pieprzu. Takiego awokado nie trzeba obierać – wystarczy wyjeść miąższ łyżeczką.

Dziś na pomajamu nieco bardziej skomplikowana wersja awokado, ale wciąż prosta i szybka w przygotowaniu – pasta jajeczna z awokado.

Bazą tego przepisu jest oczywiście najprostsza pasta jajeczna. Dodatek awokado nadaje zwykłej paście jajecznej świeżości. Warto wzbogacić naszą pastę w dodatek świeżych ziół. Ja użyłam tymianek, który sprawdził się doskonale, jego zapach i smak sprawiają, że mimo prostoty danie wydaje się wykwintne. Dzień rozpoczęty z takim śniadaniem będzie na pewno udany 🙂

Awokado oczywiście musi być ładnie dojrzałe. Pomocą w ocenie stopnia dojrzałości może być test na miękkość, czyli lekkie naciśnięcie na szypułkę, która powinna z łatwością wejść do środka owocu. Jeśli kupimy niedojrzałe jeszcze awokado, należy dać mu kilka dni na “dojście”, można położyć je na oknie wraz z jabłkami lub owinąć w gazetę i schować w ciemne miejsce, np. do szuflady lub szafki.

 

pasta jajeczna z awokado

Tymiankowa pasta jajeczna z awokado

porcja dla 2 osób

pasta jajeczna z awokado

składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
  • Jajka obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez specjalne siteczko do jajek.
  • Wymieszać jajka z awokado, dodać oberwane z gałązek listki tymianku, sok z cytryny, majonez oraz musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

pasta jajeczna z awokado

pasta jajeczna z awokado

Na eleganckie przyjęcia lub na świąteczny stół możemy wykorzystać taką pastę do przygotowania jajek faszerowanych lub ostatnio modnych faszerowanych  pomidorów.

 



2 thoughts on “Tymiankowa pasta jajeczna z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *