kuchnia wegetariańska świata

Tymiankowa pasta jajeczna z awokado

Tymiankowa pasta jajeczna z awokado

Awokado gości w mojej kuchni często. Nie potrafię przejść obok niego obojętnie i przyznam, że jeśli tylko jest w sklepie ładne i niedrogie awokado, ląduje w moim koszyku. To fajny owoc, bo poza tym, że jest zdrowy i pożywny, jest również bardzo łatwy do przyrządzenia.

Najprostsze awokado to po prostu połówki skropione cytryną z odrobiną soli i pieprzu. Takiego awokado nie trzeba obierać – wystarczy wyjeść miąższ łyżeczką.

Dziś na pomajamu nieco bardziej skomplikowana wersja awokado, ale wciąż prosta i szybka w przygotowaniu – pasta jajeczna z awokado.

Bazą tego przepisu jest oczywiście najprostsza pasta jajeczna. Dodatek awokado nadaje zwykłej paście jajecznej świeżości. Warto wzbogacić naszą pastę w dodatek świeżych ziół. Ja użyłam tymianek, który sprawdził się doskonale, jego zapach i smak sprawiają, że mimo prostoty danie wydaje się wykwintne. Dzień rozpoczęty z takim śniadaniem będzie na pewno udany 🙂

Awokado oczywiście musi być ładnie dojrzałe. Pomocą w ocenie stopnia dojrzałości może być test na miękkość, czyli lekkie naciśnięcie na szypułkę, która powinna z łatwością wejść do środka owocu. Jeśli kupimy niedojrzałe jeszcze awokado, należy dać mu kilka dni na „dojście”, można położyć je na oknie wraz z jabłkami lub owinąć w gazetę i schować w ciemne miejsce, np. do szuflady lub szafki.

 

pasta jajeczna z awokado

Tymiankowa pasta jajeczna z awokado

porcja dla 2 osób

pasta jajeczna z awokado

składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
  • Jajka obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez specjalne siteczko do jajek.
  • Wymieszać jajka z awokado, dodać oberwane z gałązek listki tymianku, sok z cytryny, majonez oraz musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

pasta jajeczna z awokado

pasta jajeczna z awokado

Na eleganckie przyjęcia lub na świąteczny stół możemy wykorzystać taką pastę do przygotowania jajek faszerowanych lub ostatnio modnych faszerowanych  pomidorów.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *