blog pescowegetariański

Tzatziki

Tzatziki

Sezon grillowy rozpoczęty i przepis na tzatziki jest po prostu obowiązkowy. Tzatziki to sos jednocześnie delikatny i ostry w smaku. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czosnkiem, bo w delikatnej jogurtowo-ogórkowej bazie jest on nawet w małej ilości dobrze wyczuwalny. Oczywiście jeśli chcecie uzyskać ostrzejszy czosnkowy aromat możecie dodać go nieco więcej niż w przepisie.

Jako dodatek można użyć w zasadzie dowolnych ziół. Typowe dla tego sosu są koperek i mięta. Ja osobiście,mimo że zioła ubóstwiam, do tzatzików ich nie dodaję – dzięki temu uzyskuję sos, który doskonale współgra i podkreśla smak potraw z grilla, nie dominując ich.

Tzatziki to klasyka greckiej kuchni. Ot, taki prosty sos z trzech składników, a jaka pycha! 🙂

Podaję przepis na sos, ale jeśli do jogurtu dodacie odrobinę wody, otrzymacie znakomity chłodnik na letnie dni. W tej wersji naprawdę warto dodać miętę lub koperek.

 

tzatziki

Sos Tzatziki

Składniki:

400 ml jogurtu greckiego

1 zielony ogórek

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

oliwa z oliwek (opcjonalnie)

zioła, np. koperek, mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i pozostawić w misce 10-15 minut, a następnie odlać sok.
  • Dodać jogurt i przetarty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać ze startym i odsączonym ogórkiem.
  • Można dodać posiekane zioła i oliwę z oliwek i wymieszać.
  • Sos odstawić na minimum godzinę do lodówki, aby składniki się “przegryzły”.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *