blog pescowegetariański

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami, czyli klasyka wigilijna.

Farsz do uszek powstaje jak gdyby mimochodem, podczas gotowania barszczu wigilijnego. Suszone borowiki oraz pieczarki, z których przygotowujemy wywar do barszczu, służą jako baza do farszu i właściwie niewiele więcej trzeba.

Uszka z grzybami

składniki na farsz:

80 g suszonych borowików

500 g pieczarek

1 średnia cebula

1 łyżka masła

ok. 2 łyżki tartej bułki

sól i pieprz

składniki na ciasto:

1 kilogram mąki

2 żółtka

woda

sól (do gotowania)

przygotowanie:

Farsz

Borowiki suszone i pieczarki pozostałe po ugotowaniu wywarów do barszczu wigilijnego należy bardzo dokładnie wycisnąć*.

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na złoto na maśle.

Grzybki, pieczarki oraz cebulkę przekręcić przez maszynkę do mielenia. Dobrze osolić** i przyprawić pieprzem. Dodać bułkę tartą***.

farsz do uszek z grzybami, wigilia

* Ja używam w tym celu ściereczki tetrowej. Wyciskam nad sitkiem nauczona doświadczeniem mojej mamy, której kiedyś taka ściereczka podczas wyciskania pękła.

**farsz powinien być dość mocno słony

***bułkę tartą należy dodać w ilości potrzebnej do uzyskania zwartej, nielepiącej, plastycznej konsystencji (ja dodałam ok. 2 łyżki).

Ciasto:

Zagotować wodę w czajniku. Mąkę wysypać na blat tworząc kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. We wgłębienie wlać wrzątek tak, aby ok. połowa mąki wymieszała się z wodą, a następnie wlać zimną wodę tak, aby ok. 2/3 mąki wymieszało się z wodą. Dodać żółtka i wyrabiać ciasto. Do początkowej fazy wyrabiania warto użyć noża, ponieważ woda jest gorąca i szybko „ucieka”. Następnie należy cierpliwie wyrabiać ciasto, aż do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby można dodać wodę.

Lepienie:

Wyrobione ciasto podzielić na części w zależności od szybkości lepienia. Jeśli lepimy samodzielnie polecam podzielić na 8 części, jeśli mamy pomocników na 4.

1 część przez chwilę ponownie wyrobić, a pozostałe odłożyć do szczelnego pojemnika – ja zwyczajem mojej mamy przykrywam je garnkiem na blacie.

Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować bardzo cienko.

Gotowe ciasto pokroić na małe kwadraty (skrawki dolepić do kolejnej części ciasta). Na środku każdego kwadratu umieścić umiarkowaną ilość farszu. Zlepić naprzeciwległe rogi kwadratu, a następnie przylegające brzegi, na koniec utworzyć uszko zlepiając pozostałe rogi ciasta.

Uszka układać na czystej ściereczce, w razie potrzeby przykryć aby nie obeschły.

Powtórzyć całą procedurę tyle razy ile mamy części ciasta.

uszka z grzybami, wigilia

Gotowanie:

Do zagotowanej, osolonej wody wrzucać partiami uszka. Gotować 7 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia. Woda powinna stale lekko bulgotać, ale nie mocno wrzeć. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym, choć z masełkiem też są pyszne.

uszka z grzybami, wigilia

Porada:

Zlepione uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. Uszka należy mrozić na oprószonych mąką tackach, tak aby się ze sobą nie stykały, a następnie przekładać do foliowych woreczków lub plastikowych pudełek.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *