blog pescowegetariański

Wegańska Wielkanoc

Wegańska Wielkanoc

Wielkanoc to na polskim stole tradycyjnie mięsna przygoda. Są oczywiście jeszcze jajka, które większość wegetarian i pescowegetarian jada, ale po pierwsze ile można zjeść jajek (?!), a po drugie dla coraz szerszego grona wegan jajka odpadają i pozostaje dla nich sałata, na których są ułożone. Postanowiłam zatem w kontrze do jajkowo-mięsnego stołu tradycjonalistów przygotować wegańskie menu wielkanocne.

Polska Wielkanoc to kulinarnie bardzo odświętne śniadanie i uroczysty obiad. U mnie w domu zwykle w lany poniedziałek nie gotowało się już nowych potraw, tylko zjadało dania z niedzieli, których zawsze dużo zostawało. Podejrzewam, że w większości domów tak właśnie się robi, dlatego moje menu obejmuje tylko śniadanie i obiad oraz wielkanocne wypieki w wersji wegańskiej.

Większość z podanych potraw gościło już na pomajamu i umieszczam przy nich linki do wpisów. W kilku przypadkach odsyłam Was do sprawdzonych przeze mnie przepisów na innych blogach.

 

Wegańska Wielkanoc – śniadanie wielkanocne

carpaccio z buraka

 

pomidory faszerowane guacamole

 

tabbouleh

 

hummus

 

Półmisek przekąsek

  • oliwki
  • grzybki marynowane
  • korniszony
  • świeże warzywa pokrojone w słupki (marchew, seler naciowy, papryka)

 

Dodatkowo

  • pieczywo mieszane
  • oliwy smakowe

 

Wegańska Wielkanoc – obiad wielkanocny

żurek wegański z pieczarkami

Żurek w wersji wegańskiej z pieczarkami smakiem nie ustępuje ani mięsnej, ani wegetariańskiej wersji.

 

Tatara z awokado możecie podać w klasycznej formie lub przygotować chrupiące grzanki z tatarem.

wegański tatar z awokado

 

Wpis na blogu
Pieczone warzywa korzeniowe z pysznym sosem. Przepis z mojego ulubionego bloga Kwestia Smaku.

 

Wielkanocne wegańskie wypieki

Ponieważ nie czuję się najmocniejsza w cukiernictwie, postanowiłam skorzystać z przepisów z moich ulubionych blogów kulinarnych. Przepisy sprawdzone i polubione przez całą moją rodzinę – możecie śmiało piec.

 

Wpis na blogu
Świetna wegańska babka drożdżowa z lukrem cytrynowym. Typowo wielkanocne ciasto z mojego ulubionego bloga Kwestia Smaku.

 

Pyszne ciasto dyniowe z żurawiną z doskonałego wegańskiego bloga Jadłonomia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *