blog pescowegetariański

Wegański smalec węgierski

Wegański smalec węgierski

To już mój drugi wegański smalec i strasznie się z niego cieszę, bo jest pyszny, aromatyczny i zupełnie odmienny od poprzedniego smalcu wegańskiego z żurawiną, który też bardzo lubię.

Jak przystało na potrawę węgierską, nasz pikantny smalec zawiera dodatek słodkiej i ostrej papryki  oraz przyprawy takie jak tymianek, oregano i majeranek oraz oczywiście cebulę i czosnek, które są niezbędne zarówno w każdym smalcu jak i prawie w każdej potrawie rodem z Węgier.

Nie zapomnijcie do smalcu dodać ziół (majeranek, oregano i tymianek) i nie żałujcie ich, gdyż mają one w tym smarowidle nie tylko wartość smakową, ale również wspomagają nasz układ trawienny.

Bazą do dzisiejszego smalcu węgierskiego jest olej kokosowy, który ma tylu zwolenników ilu przeciwników. Ja sama używam go w kuchni dość rzadko, ale świetnie mi się sprawdza właśnie do przygotowywania wegańskiego smalcu. Sam smalec, z powodu procentowej zawartości tłuszczu, należy oczywiście jeść z umiarem. Dla osób, którym taka tłuszczowa wersja smarowidła nie do końca pasuje, planuję niebawem zrobić fasolowy wegański smalczyk, podobno też jest smaczny.

Taki smalec doskonale nadaje się na szwedzki stół w towarzystwie dobrego chleba na zakwasie i miski kiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw, które na Węgrzech są bardzo popularne.

wegański smalec węgierski

Wegański smalec węgierski

Składniki:

500 ml oleju kokosowego

2 cebule

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli (lub więcej)

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1/2  łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka cukru

1/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • W rondlu lub na patelni roztopić olej i smażyć cebulę 10 minut na średnim ogniu, mieszając.
  • Dodać drobno pokrojoną paprykę i posiekana papryczkę chilli wraz z ziarenkami.
  • Dodać czosnek i podsmażyć jeszcze minutę.
  • Zdjąć z ognia, wsypać, słodką paprykę, tymianek, oregano oraz sól i wymieszać
  • Na koniec dodać sól i wymieszać.
  • Rozlać do słoiczków i ostudzić. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać rozsmarowany na kromkach świeżego chleba.

 

Uwaga:

Aby smalec było łatwo rozsmarowywać należy trzymać go w temperaturze pokojowej, gdyż w lodówce staje się twardy.

Z podanej receptury wychodzi lekko pikantny smalec, jeśli chcecie uzyskać bardziej ostry smak, użyjcie po prostu 2 lub 3 papryczki chilli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *