blog pescowegetariański

Wegetariańska Carbonara

Wegetariańska Carbonara

Wegetariańska Carbonara, czyli moja bezmięsna wersja słynnej włoskiej pasty. Makaron alla Carbonara to niezwykle znany przepis na makaron (najczęściej spaghetti) z sosem na bazie jajek i boczku, czyli makaron po „węglarsku”.

W moim przepisie na zamiast boczku używam suszonych pomidorów. Ich mocny aromat doskonale podkreśla delikatność tego śmietanowo-jajecznego sosu z parmezanem. Całość dopełnia czarny, świeżo zmielony pieprz.

Makaron ten przygotowuję zwykle, kiedy nie mam czasu i pomysłu na nic innego. Zawsze zadziwia mnie jak tak proste i szybkie danie może być aż tak pyszne.

Wegetariańska Carbonara

porcja dla 2 osób

składniki:

250 g świeżego makaronu (spaghetti lub tagliatelle)

2 jajka

200 g śmietany 18%

50 g startego Parmezanu (lub Grana Padano)

kilka suszonych pomidorów

świeżo mielony pieprz

sól

(ew. świeża bazylia do posypania)

przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Jajka rozbełtać w miseczce, wymieszać ze śmietaną i startym serem.

Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do gorącego garnka i wymieszać z masą śmietanową. Przez chwilę trzymać na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia od razu kiedy sos stanie się kremowy i będzie kleił się do makaronu. Uważać, aby nie ściąć zbytnio sosu.

Makaron wyłożyć na talerze i posypać pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

wegetariańska carbonara z suszonymi pomidorami
Wegetariańskie tagliatelle carbonara z suszonymi pomidorami.

Smacznego!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *