blog pescowegetariański

Kuchnia włoska dla wegetarian

Kuchnia włoska dla wegetarian

Dziś kolejny odcinek z cyklu “Wegetariański obiad – co zamiast kotleta?”. W zeszłym miesiącu na warsztat wzięłam kuchnię polską (co zamiast kotleta? – wegetariańska kuchnia polska), dziś przedstawię wegetariańskie smaczki kuchni włoskiej. Serdecznie zapraszam do lektury wszystkich wegetarian, osoby przymierzające się do diety wegetariańskiej oraz mięsożerców, którzy chcieliby nieco odświeżyć swój jadłospis.

Co zamiast kotleta? Wegetariańska kuchnia włoska

Nieraz podkreślam, że kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Pewnie dlatego, że obfituje w przepyszne dania w sam raz na wegetariański obiad. Jeśli zrezygnowaliście z mięsa lub po prostu chcielibyście jeść więcej bezmięsnych dań, zaprzyjaźnijcie się z kuchnią włoską – jest ona rajem dla jaroszy!

We Włoszech przywiązuje się dużą wagę do jakości produktów, w domach i restauracjach królują świeże składniki, a troskliwie przyrządzane posiłki są wspólnie celebrowane w gronie rodziny i przyjaciół. Mawia się, że każdy Włoch jest smakoszem.

Włoskie produkty

oliwa z oliwek

Niekwestionowana królowa wśród olejów roślinnych. Obecna jest w kuchniach wszystkich krajów śródziemnomorskich i to w dużej mierze jej przypisuje się dobroczynny wpływ na zdrowie diety śródziemnomorskiej.

świeże zioła

Bez świeżych ziół takich jak bazylia, rozmaryn, estragon, tymianek czy oregano trudno byłoby przyrządzić prawdziwie włoskie dania.

bogactwo warzyw

Oprócz popularnej w Polsce włoszczyzny, pomidorów i papryki, w kuchni włoskiej odnajdziemy mniej typowe warzywa, m.in. szparagi, bakłażany, karczochy.  Właśnie dzięki świeżym warzywom, kuchnia Italii jest tak bajecznie kolorowa.

różnorodność sałat

Włoska kuchnia nie obędzie się bez sałat, a serwuje się je do każdego posiłku. Najbardziej znane włoskie sałaty do radicchio, roszponka i rukola.

sery

Wystarczą nazwy: mozzarella, parmezan, grana padano, pecorino, ricotta, mascarpone, gorgonzola – któż ich nie zna? Włoskie sery są po prostu kultowe, a dania z ich dodatkiem wybitne.

pszenica

Pszenica, a w zasadzie mąka z pszenicy to główny składnik najbardziej znanych włoskich dań, czyli pizzy i makaronu. Pizza i pasta to symbole kuchni włoskiej, które w swojej popularności nie mają sobie równych ani we Włoszech, ani w całej Europie.

masło

Mimo, iż w kuchni włoskiej króluje oliwa i celowo umieściłam ją na pierwszym miejscu mojej listy, to masło ma również swoje miejsce wśród najważniejszych włoskich produktów. Jest ono popularne przede wszystkim w północnej części Włoch.

czosnek i cebula

Aby przyrządzane przez nas dania były prawdziwie włoskie, w naszej kuchni nie może zabraknąć czosnku i cebuli, które towarzyszą większości włoskich dań.

wino

Typowy dla krajów śródziemnomorskich trunek, podawany wraz z posiłkami dla wzbogacenia smaku dań.

Włoski posiłek

Tradycyjny włoski posiłek składa się z wielu dań. Na początek serwowane są przekąski, następnie tzw. pierwsze danie (primo piatto), najczęściej makaron, gnocchi, risotto albo zupa. Po pierwszym daniu podawane jest danie główne (secondo piatto) z warzyw, mięs lub ryb. Na koniec oczywiście jest deser. Do posiłku zwyczajowo pijane jest białe lub czerwone lokalne wino. Zwieńczeniem posiłku jest espresso.

Opisana uczta może być całkiem bezmięsna, gdyż bogactwo kulinarne Włoch i obfitość przepisów wegetariańskich na to pozwala. Ja osobiście nie jadam aż tak obfitych obiadów na co dzień i opisany włoski styl posiłków zostawiam na specjalne okazje, ale na co dzień czerpię z bogactwa dań pierwszych i drugich oraz włoskich przystawek i zup.

makaron z sosem serowym

Kuchnia włoska dla wegetarian

Poniżej przedstawiam wegetariański „wyciąg” z kuchni włoskiej, do części dań znajdziecie odnośniki na moim blogu, pozostałe przepisy znajdziecie w zasobach internetu (polecam bloga kwestiasmaku, który jest moim sprawdzonym źródłem włoskich przepisów).

Makaron z sosem

Makaron, czyli włoska pasta, to wegetariańska klasyka. W zasadzie nie mamy ograniczeń w komponowaniu dań z makaronem. Tradycyjne włoskie wegetariańskie makarony to: makaron z pesto genovese i zielonymi warzywami, spaghetti po neapolitańsku, pikantny makaron z sosem arrabiata. Możemy również modyfikować klasycznie mięsne receptury i tworzyć ich wegetariańskie wersje. Polecam wypróbować wege carbonarę mojego pomysłu oraz innych makaronów w sekcji makarony.

Lasagne i cannelloni

Lasagne to tradycyjna włoska zapiekanka z dużych płatów makaronu, przekładanych sosami warzywnymi i posypane serem. Bardzo popularna, nawet w Polsce jest lasagne ze szpinakiem i serami.

Cannelloni to duże rurki, które wypełnia się farszem w środku, polewa sosem, posypuje serem i zapieka. Cannelloni kupuje się gotowe lub używa płatów lasagne, które się roluje.

Risotto

Bardzo fajne danie, dość proste, ale nieco bardziej czasochłonne niż danie z makaronu. Kluczem do dobrego risotto są doskonałej jakości produkty. Podstawa to specjalny ryż do risotto (arborio lub carnaroli), bogaty wywar, wino, masło i parmezan. Dodatki mogą być najróżniejsze, a najprostszy to odrobina szafranu. Klasyczne przykłady wegetariańskiego risotto to: risotto po mediolańsku (bez dodatkowych przypraw), risotto z szafranem, risotto ze szparagami oraz risotto grzybowe. Przykłady pomysłów na wegetariańskie risotto można mnożyć, a ogranicza nas tylko nasza fantazja i kubki smakowe.

Pizza i calzone

Od najprostszej margherity po dowolnie złożone kombinacje warzyw, serów, a nawet jaj. Zwykle danie oparte na sporej ilości sera, ale wegańskie wersje pizzy również mogą być świetne. Calzone to upieczony z ciasta na pizzę pieróg z farszem.

Pierożki włoskie – riavioli, tortellini, pancerotti

Włoskie pierożki to zupełnie inna sprawa niż nasze polskie pierogi. Ravioli i tortellini są zwykle podawane z sosami jak makarony, natomiast pancerotti to wspaniałe chrupiące drożdżowe pierożki smażone w głębokim tłuszczu.

Gnocchi

Czyli kluseczki włoskie na bazie ziemniaków, podobne do polskich kopytek. Możemy je przygotować w wielu smakach (np. ze szpinakiem, dynią, ziołami). Podaje się je w towarzystwie masła lub oliwy, przypraw i startego sera, świetnie komponują się także z różnego rodzaju sosami.

Caponata

Słynny sycylijski gulasz z bakłażana, pomidorów z dodatkiem selera naciowego, cebuli, oliwek i kaparów. Jedzony ze świeżym pieczywem stanowi stanowi sycący wegański posiłek.

Parmigiana

Parmigiana di melanzane to zapiekanka z podłużnych plastrów bakłażana przekładanych serem (najlepiej parmezanem), zapiekanych pod sosem pomidorowym.

Faszerowane warzywa

W kuchni włoskiej bardzo popularne są nadziewane warzywa. Zwykle nadziewa się papryki, cukinie, bakłażany i pomidory, a farsz może być bardzo wykwintny lub po prostu zawierać resztki z obiadu wymieszane ze startym serem. Proste i piękne danie.

 

To moje propozycje na wegetariański obiad we włoskim stylu. A może macie jakieś inne pomysły na wegetariańskie włoskie danie?

 

Polecam również mój wpis “Wegetariański obiad – co zamiast kotleta?” z pomysłami na wegetariańskie dania kuchni polskiej.

 

 

 



3 thoughts on “Kuchnia włoska dla wegetarian”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *