blog pescowegetariański

Wrapy z łososiem wędzonym

Wrapy z łososiem wędzonym

Był czas, kiedy prowadziłam poradnię dietetyczną i pamiętam, że większość moich pacjentów prosiło mnie o szybkie dania, które można zabrać ze sobą do pracy. Sałatki są trochę nieporęczne, kanapki oklepane, a zawijane tortille w sam raz. Powiem szczerze, że wrapy były po prostu hitem!

Co to jest wrap?

Wrap to po prostu zawinięta tortilla z nadzieniem. Nadzienia mogą być najróżniejsze i świetnie sprawdzają się tutaj zarówno wsady serowe, jak i najróżniejsze wegańskie pasty. Wrapy z łososiem czy tuńczykiem polecam osobom jadającym ryby.

Poza głównym wsadem do wrapów zwykle dodajemy sałatę lub szpinak, dzięki czemu są one fajnie soczyste i chrupiące oraz mają większą objętość, należy też na początku posmarować tortillę majonezem, serkiem lub innym dość gęstym sosem, wtedy tortilla nie zwilgotnieje.

Sposób podania

1. Wrapy na lunch

Jeśli zamierzamy zjeść wrapa w pracy lub w szkole to najlepiej przygotować go w postaci przekrojonego na pół rulonu i zapakować w folię aluminiową.

2. Mini wrapy na przyjęcie

Świetnym pomysłem jest podanie wrapów jako finger food na przyjęciu. Należy wtedy zawiniętą tortillę pokroić na kilka małych krążków.

Tortilla

Czasami przygotowuję domowe tortille, są świetne! Korzystam wtedy ze sprawdzonego przepisu kwestii smaku i używam oleju kokosowego.

Przyznam jednak, że zwykle kupuję gotowe tortille i dzięki temu mam smaczne danie w 5 minut.

 

Poniżej sprawdzony przepis na moje ulubione wrapy z łososiem wędzonym. Zróbcie je, a na pewno nie pożałujecie. Możecie też pokombinować ze swoimi ulubionymi smakami, bo w tortillach tak jak w kanapkach mamy nieograniczone możliwości.

tortilla z łososiem, wrapy z łososiem

Wrapy z łososiem wędzonym

ogórkiem, kaparami i koperkiem

3 porcje

 

Składniki:

3 gotowe tortille

100 g łososia wędzonego

3 czubate łyżki serka śmietankowego

1 ogórek obrany i pokrojony w półplasterki

3 garście kaparów

6 garści porwanej sałaty lub szpinaku

sok z cytryny

koperek

czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  • Tortille posmarować serkiem śmietankowym na całej powierzchni.
  • Posypać każdą tortillę wzdłuż porwanymi listkami sałaty (najlepiej mix sałat) lub małymi listkami szpinaku.
  • Na sałacie ułożyć wzdłuż plasterki łososia wędzonego.
  • Skropić łososia sokiem z cytryny, ułożyć wzdłuż półplasterki zielonego ogórka, posypać kaparami, posiekanym koperkiem i oprószyć pieprzem.
  • Tortille ściśle zawinąć w rulony i według uznania, przekroić skośnie na pół lub pokroić na mini wrapy.

 

Smacznego!

tortilla z łososiem, wrapy z łososiem

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *