kuchnia wegetariańska świata

Wywar warzywny

Wywar warzywny

Przyznam się , że w przeszłości byłam stałą użytkowniczką bulionów w kostce. Długo, długo nie potrafiłam oprzeć się pokusie ułatwienia sobie życia w kuchni. Jednak to już przeszłość. Odkąd mam dzieci nie kupuję i nie stosuję kostek. Bulion warzywny prawie codziennie bulgocze sobie na mojej kuchence i już nie wydaje mi się pracochłonny. Bo nie jest!

Domowy bulion sprawia, że zupa nie jest po prostu dobra – jest po prostu pyszna!

Wywar warzywny

ok. 1400 ml

składniki*:

2 litry wody

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

1 cebula

1/2 pora lub 1 mały

2 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

8 ziarenek czarnego pieprzu

kilka gałązek natki pietruszki

gałązka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Cebulę najlepiej opalić na palniku (należy położyć cebulę na najmniejszym palniku i opalić na czarno, obracając kilkakrotnie) lub przy pomocy specjalnego opalacza. Wszystkie składniki wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Gotować minimum godzinę.

*Składniki wywaru można oczywiście modyfikować. Osoby nie przepadające za selerem mogą go spokojnie ominąć. Natkę pietruszki z powodzeniem można zastąpić lubczykiem. Kwaśniejszy smak uzyskamy dodając obranego ze skórki pomidora. Zamiast pora można użyć dymki. Gotując wywar jako tzw. wegetariański rosół, można zwiększyć ilość warzyw tak, aby zupa była bardziej intensywna w smaku.

 

 

wywar warzywny, bulion warzywny

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Wywar warzywny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *