kuchnia wegetariańska świata

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany
Zakwas buraczany to skuteczny „babciny” sposób walki z niedoborami żelaza. Będąc w ciąży ratowałam się zakwasem przed żelazem w tabletkach. Piłam codziennie 1 szklankę zimnego zakwasu i robiłam to ochoczo ponieważ uwielbiam jego orzeźwiający, kwaśny i nieco ostry smak.
Taki zakwas to oczywiście niezastąpiony składnik czerwonego barszczu. Barszcz z zakwasem to barszcz o intensywniejszym smaku i kolorze.

Zakwas buraczany

składniki:

1 kg buraków
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 litry wody
kawałek skórki z dobrego żytniego razowego chleba na zakwasie

przygotowanie:

  • buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do dużego słoja lub kamiennego garnka
  • dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie
  • zalać przegotowaną ciepłą wodą i włożyć kawałek chleba
  • całość przykryć gazą lub ściereczką (tak by oddychał) i odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce
  • kiedy zakwas będzie gotowy zlać go do czystego pojemnika i przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce

 

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Zakwas buraczany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *