blog pescowegetariański

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Niedawno pisałam o pomysłach na wegetariański obiad w stylu włoskim i oto przedstawiam kolejną włoską propozycję. Zapiekanka z cukinii to przepis, który naprawdę warto wypróbować.

Dzisiejsza zapiekanka jest totalnie włoskim daniem, bardzo zbliżonym do tradycyjnej włoskiej Parmigiana di Melanzane, czyli zapiekanki ze smażonych plastrów bakłażana. Podstawą mojej zapiekanki zamiast bakłażana jest cukinia, a sama potrawa jest znacznie szybsza w przygotowaniu. To warzywne danie jest lekkie, bardzo aromatyczne i dzięki zawartości serów sycące.

Jest to świetne danie na lekki rodzinny obiad, a jeśli trochę zostanie, możecie zabrać ze sobą na lunch do pracy, gdyż świetnie nadaje się do podgrzania w mikrofalówce.

Taką zapiekankę spokojnie można przygotować i upiec poprzedniego dnia i przed podaniem jedynie odgrzać w piekarniku. Ponieważ jest to danie warzywno-serowe, warto podać do niego pieczywo, kaszę, ryż lub na przykład pieczone ziemniaczki.

Jeśli macie ochotę zamiast cukinii użyć bakłażana, oczywiście możecie to zrobić. W tym celu należy cienkie plastry bakłażana osolić i odstawić przynajmniej na pół godziny, aby pozbyć się z goryczki, a następnie przepłukać, osuszyć i układać jak cukinię.

 

zapiekanka z cukinii parmigiana

 

Zapiekanka z cukinii

porcja dla 3-4 osób

Składniki:

1 duża cukinia

2 kulki mozzarelli

6 łyżek startego parmezanu

1 duży pomidor

2 suszone pomidory

masło czosnkowe (z dowolnymi dodatkami)

Przygotowanie:

  • Formę do zapiekania posmarować masłem.
  • Cukinię pokroić w cieniutkie plastry i wyłożyć dno formy tak, aby plastry nieznacznie na siebie zachodziły.
  • Na wierzch cukinii rozłożyć cieniutkie plasterki masełka czosnkowego, czyli masła wymieszanego z czosnkiem.
  • Rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki kulkę mozzarelli i oprószyć ją solą i pieprzem.
  • Następnie ułożyć równomiernie cienkie plastry pomidora (½ pomidora) i posypać posiekanym suszonym pomidorem.
  • Na wierzch posypać 2 łyżkami startego parmezanu.
  • Ułożyć kolejną warstwę cukinii i powtórzyć wszystkie warstwy: masło-mozzarella-sól i pieprz-pomidor-suszony pomidor-parmezan.
  • Na sam koniec ułożyć ostatnią warstwę cukinii i masło.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 35 minut, do czasu aż wierzch cukinii lekko się zrumieni.

 

zapiekanka z cukinii parmigiana
Wszystkie składniki należy rozkładać warstwami.

 

zapiekanka z cukinii parmigiana
Masło czosnkowe wzbogaci smak zapiekanki.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *