kuchnia wegetariańska świata

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Ziemniaki pieczone lub gotowane w mundurkach są popularną w Wielkopolsce potrawą o nazwie „Pyry z gzikiem”. Ja sama choć wychowałam się na książkach Małgorzaty Musierowicz, wstyd przyznać, w Poznaniu nigdy nie byłam. Ziemniaki po wielkopolsku natomiast zdarzało mi się jadać, najczęściej przy okazji różnych festynów i nie wiedziałam wtedy że to pyry z gzikiem, ale bardzo mi smakowały.

Zwykle jako porcję podaje się jednego lub dwa duże ziemniaki hojnie nafaszerowane twarożkiem. Ja dziś proponuję wersję bardziej na przyjęcie, czyli małe ziemniaczki podane na półmisku jako przekąska.

Moje ziemniaczki są napełnione twarożkiem z kiszonym ogórkiem i cebulką, który świetnie do pieczonych ziemniaków pasuje, ale możecie użyć innego ulubionego twarożku, ważne aby był dobrze doprawiony.

Jeśli brakuje wam czasu, możecie zamiast napełniania ziemniaków podać połówki pieczonych ziemniaków w towarzystwie miski kremowego twarożku. Można też pójść na łatwiznę i zamiast pieczonych (smaczniejszych), podać ziemniaki gotowane w mundurkach. Wtedy czas gotowania należy oczywiście wydłużyć.

Sam twarożek świetnie nadaje się również do kanapek lub dodatek do innych ulubionych przystawek.

twarożek z ogórkiem kiszonym i cebulką

Ziemniaki pieczone w mundurkach z ogórkowym twarożkiem

czyli wielkopolskie „Pyry z gzikiem”

Składniki:

10 małych ziemniaczków

250 g mielonego twarogu

4 łyżki śmietany 12%

2 średniej wielkości ogórki kiszone

1 mała cebulka dymka

sól i pieprz

posiekana dymka (do posypania)

olej roślinny (do pieczenia)

 

Przygotowanie:

 

Ogórkowy twarożek

  • Twaróg wymieszać ze śmietaną.
  • Ogórki i cebulkę dymkę bardzo drobno posiekać i dodać do twarogu.
  • Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki i najlepiej pozostawić na minimum godzinę, aby składniki się „przegryzły”.

Ziemniaki

  • Ziemniaki umyć i nieobrane podgotować przez 10 minut* w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć (gorące ziemniaki schną błyskawicznie).
  • Suche ziemniaki posmarować olejem roślinnym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż się dobrze zrumienią (ok. 10 minut), w trakcie pieczenia warto odwrócić ziemniaki na drugą stronę.
  • Ziemniaki wyłożyć na półmisek, nakroić wzdłuż i rozchylić.
  • Rozchylone ziemniaki hojnie wypełnić przygotowanym wcześniej twarożkiem.
  • Wypełnione twarożkiem ziemniaki posypać dymką i podawać jeszcze gorące lub na zimno.

*Czas gotowania należy wydłużyć do 15-20 minut jeśli używamy większych ziemniaków.

pieczone ziemniakipieczone ziemniaki

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Pyry z gzikiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *