blog pescowegetariański

Zupa dyniowa z pesto pietruszkowym

Zupa dyniowa z pesto pietruszkowym

Jesień to dla mnie pora dyni. Czekam na nią cały rok i kiedy wreszcie nadchodzi robię moją ulubioną zupę dyniową.

Ta zupa jest dosłownie genialna! Choć próbowałam wielu przepisów na zupę dyniową, ten niezmiennie jest moim ulubionym. Pesto pietruszkowe nadaje tej delikatnej i lekko słodkiej zupie, mocny akcent czosnkowo-ziołowy i niesie delikatną nutę cytryny. Nie znam nikogo, kto po jej zjedzeniu nie stwierdza z zachwytem, że jest pyszna.

Polecam ją na wykwintne przyjęcia, ale jest na tyle łatwa do zrobienia, że możecie jeść ją również na co dzień.

W sezonie dyniowym robię zapasy dyni Hokkaido i mrożę oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę porcje. Dzięki temu mogę cieszyć się smakiem tej znakomitej zupy przez cały rok.

Przepis (w nieznacznie tylko zmienionej formie), pochodzi z książki “Dania wegetariańskie” wydawnictwa Muza, autorstwa Martina Kintrup.

 

zupa dyniowa z pesto z pietruszki, zupa krem z dyni

Zupa dyniowa z pesto pietruszkowym

4 porcje

zupa dyniowa z pesto z pietruszki, zupa krem z dyni

Składniki:

600 g dyni Hokkaido (waga
po oczyszczeniu)

2 cebule

2 łyżki masła

1 l wywaru warzywnego

200 ml białego wina (wytrawnego)

200 g śmietany 18%

gałka muszkatołowa

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

pesto pietruszkowe:

pęczek natki pietruszki

3 łyżki startego parmezanu

100 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1-2 łyżeczki soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pesto:

  • Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i oberwać listki.
  • Zmiksować listki z grubo posiekanym czosnkiem, oliwą
    i parmezanem.
  • Doprawić pesto sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem
    i wymieszać.

Zupa:

  • Obrać i drobno posiekać cebulę.
  • Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę.
  • W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię
    i podsmażyć ok. 5 minut, mieszając.
  • Wlać wywar warzywny oraz wino, doprowadzić do wrzenia
    i gotować, bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Zdjąć zupę z ognia i zmiksować ze śmietaną, sporą ilością gałki muszkatołowej, cukrem, solą i pieprzem.
  • Zupę rozlać do talerzy i na każdej porcji rozprowadzi po łyżce pesto, tworząc dekoracyjne kółka.

 

Jeśli macie ochotę na trochę ostrzejszy smak, polecam również zupę dyniową z imbirem.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *