kuchnia wegetariańska świata

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to zimowa klasyka. Kto ją lubi, ręka do góry!

W dzieciństwie jadałam ogórkową co drugi dzień, na zmianę z pomidorówką. Ostatnio odkryłam ją na nowo i polecam gorąco w te zimowe dni. Bo jest prosta! Bo rozgrzewa na całego! Bo dzieci ją uwielbiają! Bo jest po prostu pyszna 🙂

Zupa ogórkowa

5 porcji

zupa ogórkowa

Składniki:

Wywar warzywny z tego przepisu (ok. 1400 ml)

300 g ogórków kiszonych

250 ml kwasu z ogórków kiszonych*

1 marchewka

2 ziemniaki

2 czubate łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka mąki pszennej

zupa ogórkowa

Przygotowanie:

  • Ziemniaki i marchew umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do przecedzonego, gotującego się wywaru wrzucić ziemniaki oraz marchew i gotować ok. 15-20 minut,
    aż ziemniaki będą miękkie.
  • Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do garnka wraz z kwasem. Chwilę podgotować.
  • W dużym kubku wymieszać śmietanę razem z mąką
    i stopniowo dodawać porcje zupy (sam płyn) szybko mieszając, aż do dopełnienia kubka. Następnie powoli wlać tak zahartowaną śmietanę do garnka z zupą, stale mieszając.

*Zupa według tego przepisu jest kwaśna. Jeśli ktoś woli mniej kwaśną ogórkową, może dodać mniej kwasu z ogórków lub nie dodawać go wcale.

zupa ogórkowa

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *