blog pescowegetariański

Zupa pavese

Zupa pavese

Zupa pavese  to klasyczna włoska potrawa, którą stanowi grzanka z jajkiem i startym serem namoczona w rosole.

“Zuppa” w języku włoskim oznacza po prostu “zupa” lub “namoczony”, a Pavese to Pawia, czyli miasto leżące na północy Włoch, niedaleko Mediolanu. Legenda głosi, że zupa ta podana została królowi Francji Franciszkowi I po przegranej bitwie o Pawię w 1525 roku. Wiejski rosół z chlebem specjalnie dla króla wzbogacony został jajkami i serem.

Ja ugotowałam wegetariańską wersję tej włoskiej zupy. Po prostu zastąpiłam klasyczny rosół, esencjonalnym wywarem warzywnym. Jestem po prostu zachwycona prostotą tej zupy, jej wiejskim charakterem i smakiem.

Kocham zupy, a zupa pavese od dziś jest jedną z moich ulubionych 🙂

zuppa pavese

Zupa pavese (Zuppa pavese)

(1 porcja)

Składniki:

½ litra dobrego wywaru warzywnego (lub mniej)

kromka chleba bez skórki (może być czerstwa)

1 łyżeczka masła

1 jajko

garść startego sera (najlepiej parmezanu)

garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Kromkę zrumienić na maśle na patelni, tak aby była chrupiąca.

W misce ułożyć grzankę i rozbić na jej wierzchu jajko tak, aby się nie zsunęło i posypać tartym serem.

Wywar warzywny zagotować i wlać ostrożnie do miski, tak aby nie strącić jajka.

Miskę wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzewać aż białko się zetnie i ser roztopi.

Na koniec posypać szczypiorkiem.

Uwaga: zupa jest bardzo gorąca!

Podobna w stylu zupa to francuska zupa cebulowa z grzanką, która jest moją popisową potrawą na uroczyste okazje. Dziwne, że do tej pory nie wrzuciłam jej jeszcze na bloga – muszę to wkrótce nadrobić.

Jeśli lubisz zupy to zapraszam Cię do sekcji zupy i potrawy jednogarnkowe >>

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *