kuchnia wegetariańska świata

Zupa z dyni piżmowej z imbirem

Zupa z dyni piżmowej z imbirem

Zupa ta wyszła bardzo imbirowa, co mi osobiście przypadło do gustu. Dzięki temu bardzo przyjemnie rozgrzewa 🙂

Chrupiące, rumiane grzaneczki są bardzo atrakcyjnym dodatkiem do tej zimowej zupy.

Z dynią piżmową nie miałam do tej pory do czynienia. Jest to warzywo bardzo smaczne, o lekko orzechowym posmaku, o pięknym kolorze. Dynia piżmowa ma bardzo twardą skórkę i dzięki temu można przechowywać ją naprawdę bardzo długo.

Muszę jednak przyznać, że w porównaniu z dynią Hokkaido i Olbrzymią, dynia piżmowa jest ciężka w obróbce. To bardzo twarda sztuka. Trzeba podchodzić do niej ostrożnie, uważnie i z bardzo ostrym nożem. Zalecam przekroić ją na pół, a następnie pasek po pasku obierać przy pomocy ostrej obieraczki do ziemniaków.

zupa z dyni z grzankami, dynia piżmowa, zupa krem z dyni

Zupa z dyni piżmowej z imbirem

6 porcji

zupa z dyni z grzankami, dynia piżmowa, zupa krem z dyni

Składniki:

1 dynia piżmowa (o wadze około 1 kilograma)

1 łyżka imbiru pokrojonego
w plasterki

50 g masła

1 duża cebula

1 litr bulionu warzywnego

sól

pieprz

150 g śmietany 18%

gałka muszkatołowa

grzanki:

3 kromki jasnego pieczywa

olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzanki:

  • Od kromek chleba odkroić skórki i pokroić w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać 1-2 milimetrową warstwę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić kosteczki chleba i smażyć aż się ładnie zrumienią, dość często mieszając. Należy uważać, aby nie przypalić grzanek.
  • Wyjąć grzanki i osączyć je na podwójnie złożonym papierowym ręczniku.

Zupa:

  • Obrać i drobno posiekać cebulę.
  • Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę.
  • Imbir obrać przy pomocy łyżeczki i pokroić w plasterki.
  • W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię wraz z imbirem i podsmażyć ok. 10 minut.
  • Wlać wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Zdjąć zupę z ognia i zmiksować ze śmietaną i sporą ilością gałki muszkatołowej.
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać gorącą z chrupiącymi grzankami.

zupa z dyni z grzankami, dynia piżmowa, zupa krem z dyni

Przepis (z niewielkimi modyfikacjami) pochodzi z książki „Zupy” Annie Bell, wydawnictwa G+J Gruner+Jahr Polska.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *