Żurek wegański z pieczarkami

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Zwykle robię wersję wegetariańską, zabielaną i z jajkiem. Od jakiegoś czasu dodawałam też podsmażone pieczarki. Słyszałam, że żurki wegańskie są równie dobre i postanowiłam spróbować mojego pieczarkowego żurku  w wersji wegańskiej. Zupa wyszła baaardzo dobra! Polecam!

żurek wegański z pieczarkami

Żurek wegański z pieczarkami

6 porcji

składniki:

1,5 l wywaru warzywnego, np. z tego przepisu

250 ml żytniego zakwasu

10 średnich pieczarek

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka chrzanu

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju około 5 minut. Po tym czasie dodać tymianek oraz sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażyć.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.

Wywar warzywny zagotować, dodać podsmażone pieczarki, czosnek, pieprz ziołowy, chrzan i majeranek. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 5 minut.

Dodać dobrze wymieszany zakwas i zagotować stale mieszając. Gotować jeszcze chwilę.

wegański żurek z pieczarkami

 

 

Zapisz

Zapisz

2 Comments Add yours

  1. Agata napisał(a):

    Czy można do żurku dodać zakwas gryczany? A jeśli tak, to jak taki zakwas zrobić?

    1. pomajamu napisał(a):

      Ja zawsze robię żurek na zakwasie żytnim, ale podobno świetnie wychodzi też na gryczanym. Zamiast mąki żytniej należy użyć pełnoziarnistej mąki gryczanej. Na moim blogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas na żurek, dlatego skrótowo: 5 łyżek mąki (w przypadku gryczanej – może to być zmielona w młynku niepalona kasza gryczana) wsypać do sporego słoika (np. litrowego), dodać rozgnieciony czosnek (2 ząbki), ziele angielskie (kilka ziarenek), liść laurowy (2-3 listki) i ewentualnie zioła (np. majeranek), zalać ok. ½ litra ciepłej, przegotowanej wody, przykryć gazą i odstawić na kilka dni (5-6), w tym czasie raz dziennie pomieszać zakwas. Można też zrobić zakwas bez dodatków (po prostu mąka i woda) i doprawiać żurek już przy gotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *