Barszcz biały

Uwielbiam biały barszcz i choć dla wielu jest to zupa typowo mięsna i z kiełbasą, mi ona się tak wcale nie kojarzy. W dzieciństwie moja ukochana Ciocia Basia gotowała ją dla mnie, już wtedy wegetarianki, „tylko na masełku”. Ciocia nie przekazała mi przepisu, ale niedawno sama skonstruowałam go z kilku tradycyjnie mięsnych wersji.

Barszcz biały

4 porcje

składniki:

1400 ml wywaru warzywnego z tego przepisu

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka

100 ml słodkiej śmietanki 30%

1  łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta pieprzu ziołowego

sól do smaku

jajka ugotowane na twardo

przygotowanie:

Ugotować wywar warzywny wg tego przepisu i odcedzić. Po odcedzeniu wywar ponownie zagotować i dodać: rozgnieciony nożem czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, chrzan i sok z cytryny. Gotować około 5 minut, a następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Dobrze wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Zupę wyłączyć i zaprawić słodką śmietanką i osolić do smaku. Połowę marchewki z wywaru pokroić w plasterki i wrzucić do zupy. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

biały barszcz, wegetariański biały barszcz z jajkiem

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *