kuchnia wegetariańska świata

Cebulowa Wege Carbonara

Cebulowa Wege Carbonara

Wege carbonara to mój ulubiony patent na szybki obiad, kiedy lodówka świeci pustkami. Wersji tego prostego makaronu może być wiele. Ogranicza nas tylko fantazja. Dziś przygotowałam carbonarę cebulową z dodatkiem zielonych oliwek. Była bardzo fajna. Słodycz zrumienionej cebuli świetnie współgra ze słonymi, kwaskowatymi oliwkami.

Cebulowa Wege Carbonara

porcja dla 3 osób

składniki:

350 g makaronu spaghetti

200 ml śmietany 18%

2 żółtka

1 łyżka masła

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki przyprawy cajun*

sól

do podania:

świeżo mielony czarny pieprz

zielone oliwki

przyprawa cajun

* Przyprawa cajun w wersji podstawowej składa się w równych proporcjach ze słodkiej papryki, chilli, czarnego pieprzu, granulowanego czosnku i granulowanej cebuli. Często dodaje się również tymianek i oregano. Można użyć wymienione przyprawy według własnego smaku.

przygotowanie:

Cebulę posiekać i zrumienić na łyżce masła, pod koniec dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Śmietanę wymieszać z żółtkami, przyprawą cajun i solą (do smaku). Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię z cebulą. Wymieszać, a następnie dodać śmietanę z żółtkami. Chwilę podgrzewać, tak aby sos stał się kremowy. Uważać aby nie ściąć sosu.

Podawać z całymi oliwkami z dodatkiem świeżo mielonego czarnego pieprzu i ewentualnie przyprawą cajun do „podostrzenia”.

cebulowa wegetariańska carbonara

 

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *