Dieta warzywno-owocowa Jadłospisy

Dieta warzywno-owocowa trwa.

Dzień pierwszy

Minął bezproblemowo. Jedzeniowo na razie jest ok. Czułam się bardzo senna i brakowało mi kawy, którą stale piję pewnie ponad normę, poza tym czuję się nadspodziewanie dobrze. Nic mnie nie boli, nie doskwiera mi też zbytnio głód.

Poniżej moje wczorajsze menu – jak na ograniczenia diety dania wyszły naprawdę smaczne.

Śniadanie

Sałatka z pieczonych buraków, ogórków kiszonych i cebulki dymki z czosnkiem

sałatka z pieczonych buraków ogórków kiszonych szczypiorku czosnku z kiełkami rzodkiewki

Składniki: 2 małe pieczone buraczki, 2 duże lub kilka mniejszych ogórków kiszonych, szczypior od cebulki dymki (ilość wg uznania), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z ogórków kiszonych, pieprz czarny, garść kiełków rzodkiewki.

Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w sporą kostkę, ogórka pokroić w sporą kostkę, szczypiorek posiekać, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać razem z sokiem z ogórków i doprawić pieprzem. Sałatkę udekorować kiełkami.

2 śniadanie

Koktajl z zielonego ogórka, cytryny, mięty i selera naciowego

koktajl z selera naciowego ogórka cytryny i mięty

Składniki: 2 gałązki selera naciowego, ½ ogórka długiego ze skórką, sok z ½ cytryny, kilka listków mięty, woda (ok. 150-200 ml).

Przygotowanie: Selera umyć i pokroić w małe kawałki, ogórka pokroić w kostkę. W blenderze zmiksować warzywa z sokiem z cytryny, wodą i miętą.

Obiad

Zupa krem z porów i pietruszki

zupa porowo-pietruszkowa

Składniki: ½ litra wywaru warzywnego (beztłuszczowego), pietruszka gotowana z wywaru, 1 por.

Przygotowanie: Z wywaru wyjąć warzywa i zachować pietruszkę. Białą część pora pokroić w krążki i pogotować w wywarze ok. 15 minut. Zmiksować wywar wraz z porem i gotowaną pietruszką.

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchwi i jabłka

Składniki: 1 marchew, ½ jabłka, sok cytryny.

Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach wraz ze skórką. Wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Podwieczorek

Sałatka z gotowanej na parze kapusty pak choi, grapefruita i czerwonej cebuli

sałata pak choi z grapefruitem i czerwoną cebulą

Składniki: 1 kapusta pak choi, 1 grapefruit, ½ czerwonej cebuli (lub 1 mała), pieprz czarny.

Przygotowanie: Kapustę przekroić na pół i ugotować na parze ok. 6 min.. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Grapefruita obrać i podzielić na cząstki, usuwając białe błonki.

Na talerzu ułożyć kapustę pak choi, posypać krążkami cebuli i cząstkami grapefruita, a na koniec oprószyć pieprzem.

Kolacja

Ratatouille

ratatouille

Składniki: 350 g pomidorów, ½ strąka żółtej papryki, ½ strąka czerwonej papryki, ½ bakłażana, ½ cukinii, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, garść świeżych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn) lub ½ łyżki suszonych ziół prowansalskich, ½ szklanki wody, sól, czarny pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie: Bakłażana, cukinię, pomidora i paprykę umyć i pokroić w sporą kostkę. Pomidora można przed pokrojeniem sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać razem z sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem w garnku. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę od czasu do czasu mieszając.

Dzień drugi

Chciałabym napisać, że był super, ale niestety to nie byłaby prawda. Wczorajszy dzień był bardzo ciężki. Od rana czułam się słabo i miałam bardzo zły nastrój, ale nie czułam głodu, raczej osłabienie. Ciężko jadło mi się posiłki, a po obiedzie dostałam potwornego bólu głowy, który trwał do dziewiątej wieczorem. W międzyczasie wymiotowałam. Poczułam się lepiej, zjadłam surówkę z marchwi i jabłka i położyłam się spać. Trudny dzień – kryzysowy.

Śniadanie

Sałatka z pomidorów i cebuli z kiełkami rzodkiewki

Składniki: 2 duże pomidory, ½ cebuli, garść kiełków rzodkiewki.

Przygotowanie: Pomidora umyć i pokroić  w grube plastry i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić  w krążki i poukładać na pomidorach. Ozdobić kiełkami rzodkiewki.

sałatka z pomidorów i cebuli z kiełkami rzodkiewki

Jabłko

2 śniadanie

Marchewki i ogórki małosolne do pochrupania

Składniki: 1 marchewka, 2-3 ogórki małosolne

Przygotowanie: marchewkę obrać i pokroić w słupki, schrupać wraz z ogórkami 😊

Jeśli nie przepadamy za chrupaniem, można przyrządzić surówkę.

 

(Między drugim śniadaniem z obiadem gorzej się poczułam i wypiłam szklankę soku z marchwi.)

Obiad

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki: ½ litra wywaru warzywnego, kawałek młodej kapusty, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie: Kapustę posiekać i wrzucić do gotującego się wywaru, podgotować ok. 15 minut, dodać koncentrat i wymieszać.

kapuśniak z młodej kapusty

Z powodu kryzysu nie przygotowałam podwieczorku i kolacji zaplanowanych na ten dzień. Zjadłam tylko surówkę z marchwi i jabłka, a na koniec dnia wypiłam szklankę zakwasu z buraków.

Dzień trzeci

Pod względem fizycznym, poza lekką sennością bardzo dobrze. Głodu prawie nie odczuwałam, głowa też już mnie nie bolała.  Niestety miałam bardzo kiepski nastrój i byłam bardzo poddenerwowana. Ponieważ jestem raczej wesoła, sądzę że jest to wpływ nowej diety. Mam nadzieję, że humor mi wróci wcześniej niż po diecie.

Śniadanie

(przed śniadaniem wypiłam zakwas buraczany)

buraki pieczone z dressingiem z tartego jabłka z rukolą

Składniki: 2 pieczone buraki, garść rukoli, 1/2 jabłka

Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z jabłkiem startym na miazgę. Podać z rukolą. (Ja do jabłka dodałam jeszcze odrobinę czosnku, ale myślę, że można go pominąć).

2 śniadanie

szklanka soku pomidorowego

 

Obiad

Szybka zupa ogórkowa

Składniki: ½ litra wywaru warzywnego, 3 ogórki kiszone, koperek.

Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na tarce i wrzucić do gotującego się wywaru, podgotować ok. 5 minut. Doprawić na koniec posiekanym koperkiem.

(Jeśli chcemy możemy zetrzeć na tarce również marchewkę i pietruszkę. Należy je wtedy podgotować ok. 10 min. przed dodaniem ogórka. Ja akurat nie miałam czasu i chciałam mega szybko coś przygotować.)

Podwieczorek

Sałatka z grejpfruta i kiwi

Składniki: 1 grapefruit, 2 kiwi.

Przygotowanie: Grapefruita obrać i podzielić na cząstki, usuwając białe błonki. Kiwi umyć, obrać i pokroić na kawałki lub przekroić na pół i wydrążyć miąższ po łyżeczce (ja tak zrobiłam). W miseczce wymieszać ze sobą oba owoce.

Kolacja

Warzywa smażone na patelni bez tłuszczu

Składniki: 1 pomidor, ½ cukinii, ½ bakłażana, garść kiełków brokuła, sól, sok z cytryny, przyprawa cajun.

Przygotowanie: Warzywa pokroić dość grube plastry i usmażyć z obu stron, w trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą cajun i solą. Pomidora dość krótko, cukinię i bakłażana, aż nabiorą „rumieńców”. Wyłożyć na talerz i przyozdobić kiełkami.

(Na pewno lepiej zrobić takie warzywa w piecu lub na grillu, lub chociaż na grillowej patelni, ale ja miałam na celu zrobić je szybko i udało się :))

Dzień czwarty

O ile początek dnia kiepski, bo i zmęczenie i trochę (malutko) pobolała mnie głowa, to po południu poczułam się jak nowo narodzona. Tak jak zwykle, po prostu. Aby tak dalej!

Śniadanie

(przed śniadaniem wypiłam zakwas buraczany)

Sałatka z selera naciowego, papryki żółtej i czerwonej, marchewki, czerwonej cebuli i kiełków brokuła

Składniki: 2 gałązki selera naciowego, po ¼ papryki żółtej i czerwonej, ¼ czerwonej cebuli, 1 marchewka, garść kiełków brokuła, 3 łyżki soku z ogórków kiszonych, pieprz.

Przygotowanie: Selera, papryki pokroić w paseczki, cebulę w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać razem z kiełkami i sokiem z ogórków. Doprawić do smaku.

2 śniadanie

Szklanka soku z marchwi

 

Obiad

Zupa pomidorowa z paseczkami cukinii i marchewką

Składniki: ½ litra wywaru warzywnego (beztłuszczowego), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 ugotowana marchewka, 1/3 cukinii.

Przygotowanie: Do gorącego wywaru warzywnego dodać koncentrat, dobrze wymieszać i chwilę podgrzać. Nalać do talerza i dodać cukinię pokrojoną w cieniutkie paseczki i marchewkę pokrojoną w krążki. Ewentualnie doprawić do smaku.

Podwieczorek

Grapefruit

 

Kolacja

Sałatka z pieczonego kalafiora z pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą

Składniki: 1 mały kalafior, 12 pomidorków koktajlowych, ¼ czerwonej cebuli, łyżeczka przyprawy cajun, sok z ½ cytryny.

Przygotowanie: W dużej misce wycisnąć sok z pół cytryny i wymieszać z przyprawą cajun. kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki, dokładnie natrzeć sokiem z przyprawą cajun (miskę z przyprawą zostawić na później), a następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku w 200 st. przez około 30 min. Po upieczeniu kalafiora wrzucić do miski, dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulą i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

(Ja użyłam jeszcze brokuła, ale nie uznałam tego za dobry pomysł, dlatego w przepisie tylko kalafior.)

pieczony kalafior i brokułsałatka z pieczonego kalafiora brokuła i pomidorków koktajlowych

To moja „dietowa” wariacja na temat świetnego przepisu z Jadłonomii.

Dzień piąty

Super dzień, jestem w końcu normalna, bez ociężałości, zmęczenia i złego humoru.

Śniadanie

(przed śniadaniem wypiłam zakwas buraczany)

sałatka z ogórka i rzodkiewki z kiełkami

Składniki: 1 ogórek zielony, kilka rzodkiewek, garść kiełków brokuła, sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie: Ogórka obrać i pokroić w plasterki, rzodkiewki pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać z kiełkami i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

2 śniadanie

sałatka z pomidora czerwonej papryki i ogórka kiszonego

Jest to sałatka, którą robię bardzo często na co dzień. Jest bardzo pyszna, mimo że nie ma w niej żadnych przypraw, składniki przenikają się nawzajem i tworzą doskonałą kompozycję, której nie trzeba nic więcej.

Składniki: 2 pomidory, 1 czerwona papryka, 2 ogórki kiszone.

Przygotowanie: Warzywa pokroić w grubą kostkę i wymieszać.

Obiad

zupa pomidorowa z kalafiorem i marchewką

Składniki: ½ litra wywaru warzywnego (beztłuszczowego), ¼ kalafiora, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 ugotowana marchewka, natka pietruszki (do posypania).

Przygotowanie: Kalafiora umyć i podzielić na różyczki, a następnie ugotować w wywarze przez ok. 15 minut. Dodać koncentrat oraz pokrojoną w plasterki marchewkę i chwilę pogotować. Nalać do miski i posypać posiekaną natką.

 

Podwieczorek

Jabłko

 

Kolacja

sałata z sosem pomidorowym

Składniki: sałata rzymska, 10 pomidorków koktajlowych, ½ cebuli, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać i zmiksować z czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatę pokroić, wrzucić do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki i cebulę pokrojoną w cienkie krążki, a następnie wymieszać ze zmiksowanym pomidorem.

Dzień szósty

Nadal jestem sobą i w świetnym nastroju. Dieta mi służy, ale też doskwiera trochę brak pyszności, szczególnie że dziś dzień spędzaliśmy imprezowo, bo aż 2 grill party u znajomych. Pierwszego grilla ogarnęłam – przygotowałam grillowane warzywa z przyprawą cajun i cytryną (wyszły spoko), drugiego grilla przebyłam jedząc pyszne pomidorki koktajlowe, które jeden z gości przyniósł w dużych ilościach. W sumie pomimo diety bardzo smaczny dzień.

Śniadanie

(przed śniadaniem wypiłam zakwas buraczany)

Sałatka z brokułów z pomidorem i cebulą

Składniki: ½ brokuła, 2 pomidory, kilka krążków cebuli, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki przyprawy cajun.

Przygotowanie: Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze, a następnie wrzucić do miski, dodać pokrojone pomidory i cebulę. Cytrynę wymieszać z przyprawą cajun, dodać do warzyw i wymieszać.

2 śniadanie

Świeże warzywa: marchewka, sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek

Sok pomidorowy

 

Obiad

Grillowane warzywa

Składniki: warzywa (wg uznania), 1 łyżeczka przyprawy cajun, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić, następnie natrzeć sokiem z cytryny wymieszanym z przyprawą cajun i tak przygotowane grillować, aż staną się miękkie.

Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruita

 

Podwieczorek

Sok jabłkowy

 

Kolacja

pomidorki koktajlowe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *