kuchnia wegetariańska świata

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho to najbardziej znany hiszpański chłodnik, którego wersji pewnie jest tyle ile domów w Hiszpanii. Podstawa jest jedna – dojrzałe, mięsiste pomidory.

Choć uwielbiam nasz rodzimy chłodnik to w prawdziwie upalne dni wybieram hiszpańskie gazpacho. Ta letnia zupa jest niezwykle aromatyczna i lekka zarazem. Aby była naprawdę zimna, możemy dodać do niej kostki lodu.

Zdecydowanie polecam na lato, ale w zimie na gorąco smakuje również doskonale, choć to już zupełnie inna zupa.

gazpacho

Gazpacho

4 porcje

Składniki:

800 g dojrzałych mięsistych pomidorów (poza sezonem możemy użyć pomidorów z puszki)

200 g białego pieczywa (np. bagietki)

2 czerwone papryki

1 długi zielony ogórek

2 ząbki czosnku

2 łyżki octu winnego

6 łyżek oliwy z oliwek

4 suszone pomidory w oleju

czarny pieprz

sól

Dodatki:

grzanki z białego pieczywa (kromki pieczywa pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną oliwy)

pokrojone w kostkę warzywa: pomidory, papryka, ogórek, czerwona cebula (lub inne według uznania)

świeże zioła (np. kolendra)

Przygotowanie:

Pieczywo pokruszyć lub pokroić w kostkę i wrzucić do garnka lub do kielicha blendera.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ogórka obrać ze skórki, a z papryk usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę i dodać do pieczywa wraz suszonymi pomidorami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą z oliwek i octem winnym.  Całość zmiksować na gładką masę i na koniec doprawić solą i czarnym pieprzem. Gotową zupę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła a składniki „przegryzły”.

Zupę serwujemy w towarzystwie dodatków podanych w osobnych miseczkach.

gazpacho

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *