kuchnia wegetariańska świata

Jogurtowe placuszki z jabłkiem

Jogurtowe placuszki z jabłkiem

Dziś kolejna propozycja dla leniwych i zapracowanych. Najłatwiejsze, lekkie i pyszne placuszki jogurtowe z jabłkiem. Przepis z takich, których nie trzeba zapisywać: 1 jogurt, 1 jajko, 1 jabłko, szklanka mąki – wsio!

Dla zasady jednak umieszczę poniżej przepis – żeby nie było, że się obijam 😉

jogurtowe placuszki z jabłkiem

Jogurtowe placuszki z jabłkiem

porcja dla 3-4 osób

Składniki:

1 duży jogurt naturalny (opakowanie 400 ml)

1 duże jajko

1 szklanka mąki

1 duże jabłko

olej do smażenia

dodatkowo (opcja):

cukier puder

miód

konfitury

Przygotowanie:

  • Jogurt wymieszać z jajkiem trzepaczką.
  • Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
  • Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce (grube oczka) i wymieszać z masą.
  • Rozgrzać dużą patelnię i smażyć placki z obu stron na rumiano, każdorazowo smarując olejem za pomocą kuchennego pędzelka*.
  • Placuszki można podawać sauté lub z dodatkami, np. posypane cukrem pudrem, polane miodem lub dowolną konfiturą.

*Jeśli nie posiadamy pędzelka, można do masy dodać 1-2 łyżki oleju i smażyć na rozgrzanej, suchej patelni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *