kuchnia wegetariańska świata

Konfitura z pigwowca

Konfitura z pigwowca

Krzewy pigwowca kojarzą mi się z dzieciństwem. Są swojskie, pięknie kwitną i dają niezwykłe owoce. Jeśli macie kawałek ogródka lub po prostu trawnik przed blokiem, zasadźcie sobie pigwowca. Ja swojego zasadziłam dopiero w zeszłym roku, dlatego tegoroczne plony są skromne. Nie zrobię może słoików domowych konfitur dla całej rodziny i przyjaciół (to może za rok), ale dla mnie na jesienne smuteczki wystarczy 🙂

Owoce pigwowca w moich dziecięcych czasach służyły dzieciakom głównie do zabawy w sklep. Dopiero jak dorosłam dowiedziałam się, że te małe, twarde i kwaśne „jabłuszka” mają w sobie niezwykły aromat, który można i warto wykorzystać w kuchni. Zaprzyjaźniać z pigwowcem zaczęłam się kilka lat temu, dzięki popularnym ostatnio targom żywności, podczas których swoje przetwory sprzedają lokalni rolnicy i niszowi wytwórcy. Trend ten pozwala nam poznawać mniej popularne smaki i wracać do (nie)zapomnianych smaków dzieciństwa. Tak właśnie ja wróciłam do pigwowca. Na straganach kupiłam do tej pory pigwowca suszonego (do herbaty), pigwowca w syropie (do herbaty) i nalewkę z pigwowca (do herbaty).

Urok pigwowca i jego cenne owoce sprawił, że postanowiłam zasadzić swojego. Tak oto dziś przedstawiam moją osobistą, najprostszą domową konfiturę z ogródkowych plonów. Dwa składniki: owoce + cukier – i wystarczy!

Ja przygotowałam sobie małe kanapeczki z biszkoptów z moją konfiturą i bardzo je polecam! Zaparzcie sobie do nich dobrej herbaty, a zapewniam że poczujecie się błogo 🙂

konfitura z pigwowca

Konfitura z pigwowca

Składniki:

500 g owoców pigwowca

500 g cukru

Przygotowanie:

  • Owoce pigwowca umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne ze środka (można użyć w tym celu łyżeczki do herbaty).
  • Połówki pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do garnka.
  • Do owoców wsypać cukier, wymieszać i pozostawić na 30 minut.
  • Całość zagotować, podsmażyć minutę, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Po ostudzeniu jeszcze raz zagotować, podsmażyć minutę, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Na koniec jeszcze raz zagotować, podsmażyć minutę, przelać konfiturę do słoiczków i zakręcić.

konfitura z pigwowca

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *