kuchnia wegetariańska świata

Kwaśne leczo z tabasco

Kwaśne leczo z tabasco

To pierwsza „moja” potrawa, którą stworzyłam na fali przejścia na wegetarianizm, kiedy miałam kilkanaście lat  – czyli około 20 lat temu. Przygotowywałam ją prawie codziennie przez dłuuuugo. Potem przez ponad 20 lat nie ugotowałam jej wcale. Jest prosta i… dziwna (ekstremalnie kwaśna). Moim zdaniem jest bardzo smaczna, ale dziś nazwałabym ją ekstrawagancką. Nie podawajcie jej na przyjęciach – to ryzykowne, ale jeśli lubicie, albo bardzo lubicie kwaśny smak – ugotujcie ją dla siebie. Jest mega prosta, odświeża i poprawia humor :).

leczo wegetariańskie

Kwaśne leczo z tabasco

2 porcje

Składniki:

3 strąki różnokolorowych papryk

1 szklanka wody

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

½ płaskiej łyżeczki soli

pieprz

tabasco

Przygotowanie:

  • Paprykę umyć, wyciąć gniazda, przekroić na pół i pokroić w poprzek w paski.
  • W sporym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną paprykę i chwilę podsmażyć.
  • Dodać wodę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać sól, sok z cytryny i tabasco*, a następnie dusić pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut.
  • Podawać z pieczywem.

* Tabasco należy dodać wg uznania, zawsze możemy też doprawić tabasco już na talerzu. Ja dałam ok. 10 kropel podczas gotowania i jeszcze trochę doprawiłam na talerzu.

leczo wegetariańskie



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *