kuchnia wegetariańska świata

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Dzisiejszy przepis na makaron z sosem serowym powinien mieć tytuł „makaron najprostszy”, bo to jeden z najprostszych pomysłów na makaron. Wersji tego dania może być wiele, w zależności od wybranego gatunku sera. Możecie eksperymentować z ulubionymi serami – warto wybierać te o intensywnym smaku. Ja przygotowuję to danie prawie zawsze z serem pleśniowym lazur. Świeże zioła dobrze sosikowi robią, ale nie są niezbędne bo i bez nich jest okay. Ja dodałam trochę pomidorków cherry i fajnie przełamują smak makaronu, polecam je jako dodatek do tego dania.

Do tego typu sosu świetnie pasują makarony takie jak tagliatelle i pappardelle, dlatego je właśnie polecam użyć, ale jeśli wolicie możecie użyć dowolnego makaronu, który macie pod ręką.

Polecam użyć makaron świeży, który świetnie komponuje się z takimi śmietanowymi sosami. W wielu sklepach można kupić świeży makaron i choć zwykle jest on nieco droższy od suszonego to naprawdę warto dopłacić dla jego delikatnego smaku.

Nic nie stoi na przeszkodzie abyście spróbowali swoich sił w domowej produkcji makaronu. Nie musicie mieć żadnych specjalnych maszynek, wystarczy wam siła rąk, wałek i dobry nóż. Poszperajcie w necie, a na pewno znajdziecie wiele instrukcji i porad na temat domowego wyrobu makaronu. Ja tymczasem wpisuję to zagadnienie na listę tematów do poruszenia na blogu.

 

makaron z sosem serowym
Szczypiorek wzbogaca smak sosu, a pomidorki cherry nadają daniu świeżości.

Makaron z sosem serowym

porcja dla 2 osób

składniki:

250 g świeżego makaronu (lub 200 g suszonego)

100 g sera pleśniowego lazur

200 g śmietanki 30%

1 czubata łyżeczka mąki pszennej

szczypior z dwóch dymek

czarny pieprz

sól

do podania: pomidorki cherry

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • Szczypior opłukać, osuszyć i posiekać.
  • Ser rozkruszyć lub rozgnieść widelcem w rondelku, dodać śmietanę, połowę posiekanej dymki i pieprz, a następnie zagotować mieszając trzepaczką.
  • Kiedy sos się zagotuje dodać mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wody i dokładnie mieszać, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec wymieszać odcedzony makaron z sosem i podawać posypany pozostałym szczypiorkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
makaron z sosem serowym
Rozgnieciony ser lazur jest bazą sosu śmietanowego.

 

makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *