blog pescowegetariański

Tartinki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

Tartinki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

Tartinki

Tartinki to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu. Dodatki jak to przy kanapkach mogą być najróżniejsze. Ja tym razem postawiłam na twarożek, bo uważam że jest uniwersalny i świetnie sprawdza się na przyjęciach.

Tartinki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

porcja na 4 osoby

Składniki:

150 g mielonego twarogu

1 łyżka śmietany

½ ogórka

½ łyżeczki skórki startej z cytryny

kilka kropli soku z cytryny

16 malutkich kromeczek pieczywa (najlepiej ciemnego) lub krakersów

sól i pieprz

do podania:

kawałeczki ogórka

koperek

owoce kaparów

Przygotowanie:

Twarożek:

Ogórka umyć, połowę skórki obrać, a połowę zostawić, a następnie drobniutko pokroić.

Twaróg wymieszać ze śmietaną, ogórkiem, sokiem i skórką z cytryny.

Doprawić solą i obficie pieprzem.

Kanapeczki:

Kromeczki posmarować twarożkiem, przyozdobić kawałkami ogórka i koperkiem.

Podawać na półmisku w towarzystwie owoców kaparów.

finger food - tartinki - kanapeczki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem 3

 

Więcej pomysłów na dania na przyjęcia z twarożkiem znajdziesz we wpisie Finger food z twarożkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *