blog pescowegetariański

Tartinki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

Tartinki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

Tartinki z twarożkiem

Co to są tartinki? Tartinki to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu. Dodatki jak to przy kanapkach mogą być najróżniejsze. Ja tym razem postawiłam na tartinki z twarożkiem, bo uważam że jest uniwersalny i świetnie sprawdza się na przyjęciach.

Tartinki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

porcja na 4 osoby

Składniki:

150 g mielonego twarogu

1 łyżka śmietany

½ ogórka

½ łyżeczki skórki startej z cytryny

kilka kropli soku z cytryny

16 malutkich kromeczek pieczywa (najlepiej ciemnego) lub krakersów

sól i pieprz

do podania:

kawałeczki ogórka

koperek

owoce kaparów

Przygotowanie:

Twarożek:

Ogórka umyć, połowę skórki obrać, a połowę zostawić, a następnie drobniutko pokroić.

Twaróg wymieszać ze śmietaną, ogórkiem, sokiem i skórką z cytryny.

Doprawić solą i obficie pieprzem.

Kanapeczki:

Kromeczki posmarować twarożkiem, przyozdobić kawałkami ogórka i koperkiem.

Podawać na półmisku w towarzystwie owoców kaparów.

finger food - tartinki - kanapeczki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem 3

Taki twarożek cytrynowy świetnie sprawdzi się również jako domowa pasta kanapkowa na śniadanie lub kolację. Uważam że zamiast kupować gotowe serki do smarowania, znacznie lepiej (zdrowiej i smaczniej) jest przygotowywać je samodzielnie z twarogu. Zobacz również inne pomysły na domowe twarożki >>

Więcej pomysłów na dania na przyjęcia z twarożkiem znajdziesz we wpisie Finger food z twarożkiem >>



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *