blog pescowegetariański

Tatar z buraka

Tatar z buraka

Wegańscy tatarożercy, mam dla Was kolejną propozycję – tatar z buraka. Dzisiejszy buraczany tatar, ze względu na kolor łudząco przypomina mięsny oryginał. Drobniutko posiekane buraczki, w towarzystwie kaparów i dymki tworzą bardzo ładną i naprawdę smaczną roślinną wersję tatara.

Sposób podania tatara zależy od Waszej inwencji. Możecie, tak jak ja to zrobiłam, podać tatara w formie eleganckiego walca na dużym talerzu albo przygotować z niego np. małe kanapeczki. Można też przy pomocy gałkownicy do lodów przygotować małe porcyjki ułożone na wspólnym półmisku, taki sposób podania świetnie nadaje się na świąteczny stół.

wegański tatar z buraka

Tatar z buraka

porcja dla 2 osób

Składniki

1 duży burak lub 2 mniejsze

2 czubate łyżki malutkich kaparów

1 dymka (cebulka i szczypior)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

sól i pieprz

Do podania

posiekana pietruszka

Sos musztardowy:

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka syropu z agawy

szczypta soli

 

Przygotowanie

  • Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 200 stopni, w zależności od wielkości buraków, od 1 do 2 godzin. Aby sprawdzić czy buraki są już miękkie należy nakłuć je widelcem.
  • Buraki wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę.
  • Posiekać dymkę, cebulkę oraz zgrubnie pokroić kapary.
  • Do pokrojonych buraków dodać dymkę, cebulkę i kapary oraz musztardę i oliwę, a następnie doprawić czarnym pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotować sos musztardowy, mieszając dobrze wszystkie składniki sosu.
  • Masę tatarową podzielić na 2 części i ułożyć na talerzach, najlepiej przy pomocy metalowego ringu.
  • Polać delikatnie tatara sosem musztardowym lub podać sos w osobnej miseczce lub rozlać sos z boku na talerzu. Na koniec posypać tatara lub talerz posiekaną natką pietruszki.
  • Smacznego!

 

Jeśli szukacie pomysłów na inne wegańskie tatary to polecam również tatara z awokado.

wegański tatar z awokado

 

A może macie ochotę wypróbować innych dań z burakiem w roli głównej? Jeśli tak to zapraszam tutaj.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *