blog pescowegetariański

Wegetariański obiad – co zamiast kotleta?

Wegetariański obiad – co zamiast kotleta?

Wegetariański obiad

Co zamiast kotleta? To pytanie wraca do mnie jak bumerang w wielu wersjach i odsłonach? Pytają początkujący wegetarianie, osoby rozważające przejście na wegetarianizm, a także i to chyba najczęściej, gorliwi mięsożercy, którzy po prostu bez kotleta życia sobie nie wyobrażają. Postanowiłam rozwiać wątpliwości każdej dociekającej grupy. Tak – bez kotleta da się żyć. Nie – nie jemy sałaty z sałatą posypanych sałatą.

Ja osobiście kotletem bym się nie przejmowała – jest nudny jak flaki z olejem, jest passe i w ogóle nie ma się czym podniecać, a już zestaw: ziemniaki, surówka i kotlet jest wręcz obciachowy. Wiem, zaraz rzucą się na mnie obrońcy polskiej tradycji, jeśli są mięsożerni to pół biedy, ale po co wegetarianinowi kotlet? Jak ktoś jest nudziarzem i na dodatek mięsożercą to niech sobie je kotleta z paciają z ziemniaków z surówką, ale wegetarianin ma miliony (tak miliony !!!) lepszych opcji.

Jeśli zatem obawiasz się zostać wegetarianinem lub wegetarianką z powodu lęku o utratę kotleta to proszę jedz go sobie nawet codziennie. Jeśli jednak masz ochotę poznać bogactwo wegetariańskich smaków to olej kotleta. W necie znajdziesz miliony (tak miliony !!!) przepisów na wegetariańskie kotlety. Olej te przepisy i zajmij się gotowaniem fajnych wegetariańskich dań.

W kontrze do kotleta przygotowałam dla was propozycje wegetariańskich potraw z całego świata. Dziś pierwsza odsłona dań na wegetariański obiad – kuchnia polska.

Dania są łatwe, smaczne, zbilansowane i ciekawe, a przynajmniej ciekawsze od zestawu z kotletem. Część propozycji to dania tradycyjnie wegetariańskie, a część to wegetariańska wersja potraw tradycyjnie mięsnych.

W moim zestawieniu nie uwzględniam dań na słodko, choć one właśnie często są wegetariańską alternatywą w stołówkach i przy okazji postu. Sama słodkich obiadów nie lubię, a wiem też że wiele osób ma problem żeby potraktować takie danie jako obiad i żeby się nim najeść.

Lista nie zawiera również zup, chociaż nie raz stanowić mogą one bardzo sycący, samodzielny posiłek. Po prostu uważam, że zupy to zupełnie inna kategoria i może doczekają się osobnego wpisu.

Wegetariańska kuchnia polska

Na pierwszy ogień idą wegetariańskie propozycje z naszej rodzimej, swojskiej kuchni polskiej i choć nie jest to kuchnia typowo wegetariańska to i w niej znajdą się wspaniałe dania dla wegetarian, a nawet wegan.

Placki ziemniaczane

Możemy zjeść placki ziemniaczane tylko ze śmietaną z dodatkiem np. ogórka kiszonego lub zrobić bardziej złożone wersje tego swojskiego dania, np. z sosem grzybowym lub po węgiersku z wegetariańskim leczo.

Pierogi

Tu mamy wybór w zasadzie nieograniczony. Najbardziej znane to pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, ze szpinakiem, z kaszą gryczaną, z soczewicą. Pierogi to opcja, którą szczególnie polecam weganom, gdyż wegańskie pierożki bywają naprawdę znakomite, przykładem mogą być tradycyjnie bezjajeczne wigilijne pierogi z kapustą oraz kultowe uszka z grzybami.

Zapiekanki

Zapiekanki są łatwe i smaczne, a dodatkowo pozwalają nam „sprzątnąć” resztki z lodówki. Można je robić w zasadzie ze wszystkiego, a ich podstawą jest zwykle makaron lub ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia). Zapiekamy pod beszamelem, z sosem pomidorowym lub zalane jajeczno-śmietanową masą. Możemy przygotować na spontanie zapiekankę z resztek po wczorajszym obiedzie albo poszukać przepisu na wykwintną zapiekankę dla gości. Przypisałam zapiekanki do kuchni polskiej, ale są one również popularne w wielu innych kuchniach całego świata.

Leczo

Węgierskie z pochodzenia leczo to potrawa, która zadomowiła się w kuchni polskiej. W wegetariańskiej wersji tego dania kiełbasę zastąpić możemy np. serem feta lub w opcji wegańskiej tofu.

Gołąbki

Typowo mięsne, popularne polskie danie możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Farsz na bazie kaszy lub ryżu zawijamy w gotowane liście kapusty i tradycyjnie podajemy z sosem pomidorowym.

Bigos

Bigos wegański otrzymamy poprzez wzbogacenie tradycyjnej wigilijnej kapusty z grzybami dodatkiem granulatu sojowego lub ulubionych warzyw strączkowych. Opcji jest wiele, możemy eksperymentować. Bigos bez mięsa jest naprawdę przepyszny. Podajemy go  z ziemniakami lub pieczywem.

Naleśniki

Popularne naleśnikarnie, cieszące się zwykle wielką popularnością oferują wiele wytrawnych opcji dla wegetarian. Możliwości jest wiele i warto poszukiwać swoich smaków. Ja osobiście często robię tzw. naleśniki ruskie, czyli z farszem jak do ruskich pierogów – są szybsze w przygotowaniu i prawie tak samo smaczne. Mam też swoje popisowe danie naleśnikowe, trochę podobne do włoskiego cannelloni – ruloniki naleśnikowe z nadzieniem serowo-szpinakowym, pod beszamelem z sosem pomidorowym – jest ono tak pyszne, że wszystkim zdeklarowanym mięsożercom i wrogom szpinaku opada szczena.

Krokiety z kapustą i pieczarkami z czystym czerwonym barszczem

Danie do którego ja osobiście mam wielki sentyment, jest z naleśników i na dodatek z zupą, ale wymieniam je bo to sztandarowe danie polskiego barowego menu.

Fasolka po bretońsku

Bardzo swojskie, sycące i smaczne danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które jemy po prostu z pajdą świeżego chleba.

Kopytka

Typowy dodatek zamieni się w pełnoprawne danie jeśli do naszych kopytek przygotujemy bogaty sos. W sezonie grzybowym na pewno będzie to sos z leśnych grzybów, przez resztę roku możemy podać je np. z sosem pieczarkowym lub szpinakowym.

 

To moje polskie propozycje na wegetariański obiad – na pewno starczy na jakiś czas. A może macie jakieś inne sprawdzone pomysły na wegetariański obiad z kuchni polskiej?

 

Niebawem na pomajamu.pl propozycje wegetariańskich dań mojej ukochanej kuchni włoskiej.

Przeczytaj też „kuchnia włoska dla wegetarian”.

 

 



1 thought on “Wegetariański obiad – co zamiast kotleta?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *