blog pescowegetariański

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Tradycyjna zupa pomidorowa, to chyba najpopularniejsza zupa na polskim stole. I nie ma się co dziwić, bo może i jest oklepana, może nie jest wcale wykwintna, ale jest pyszna i powie Ci to każde dziecko. W moim dzieciństwie była to ulubiona zupa wszystkich i wiem, że w pokoleniu moich dzieci również króluje. Zatem nie może jej zabraknąć również na moim blogu.

Niedawno myślałam, że zwykła pomidorówka jest za prosta na bloga i do tej pory nie wrzuciłam przepisu na zupę, którą robię przynajmniej raz w tygodniu. Dowiedziałam się jednak przypadkiem, że nie wszyscy znają ten patent (pozdrawiam Marta :)) i wszystkim tym osobom dedykuję przepis na ukochaną zupę pomidorową.

Ja jako dodatek zwykle wybieram makaron do zupy, czyli tzw. nitki, ale niektórzy wolą ryż lub domowe lane kluski.

 

Zupa pomidorowa

porcja dla 4 osób

Składniki:

1,5 litra dobrego wywaru warzywnego (np. z tego przepisu)

100 g koncentratu pomidorowego (30%)

2 łyżki śmietany 18%

dodatki:

makaron do zupy

ugotowany ryż

domowe lane kluski

Przygotowanie:

  • Ugotować wywar warzywny (np. z tego przepisu).
  • Do gotującego się wywaru dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać trzepaczką i jeszcze chwilę podgotować i zdjąć garnek z ognia.
  • Do kubka wlać śmietanę, a następnie zahartować ją dodając po trochu gorącą zupę, stale mieszając, aż do napełnienia całego kubka.
  • Następnie wlewać zahartowaną śmietanę do zupy, stale mieszając.
  • Zupę podawać z dodatkiem ugotowanego makaronu, ryżu lub domowych lanych kluseczek z przepisu poniżej.

 

Lane kluski

porcja dla 4 osób

Składniki:

2 jajka

2-3 łyżki mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

  • Roztrzepać jajka widelcem.
  • dodać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać widelcem i ocenić czy ciasto jest wystarczająco gęste (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), w razie czego dodać jeszcze jedną łyżkę mąki i jeszcze raz wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodać odrobinę wody.
  • Wsypać szczyptę soli i wymieszać.
  • Masę wlewać cienkim strumieniem do gotującej się wody lub do niezabielonej jeszcze zupy. Podgotować 1 minutę i odcedzić lub (jeśli gotujemy kluseczki w zupie) pozostawić w zupie.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *